Nuttige info - Brandweerpost Wetteren (Hulpverleningszone Zuid-Oost) - Officiële website (v5)

Ga naar de inhoud

Nuttige info

HOE MOET JE DE BRANDWEER/AMBULANCE OPROEPEN?

Vorm het noodnummer "
" (politie is het noodnummer "101")

Wanneer iemand het nummer 100 of 112 belt, wordt hij doorverbonden met het dichtstbijzijnde Hulpcentrum 100/112 (afgekort HC-100/112). Iedere provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben hun eigen HC-100/112 in de provinciehoofdstad, behalve Vlaams en Waals-Brabant.
De doorverwijzing naar een bepaald HC-100/112 gebeurt op basis van de locatie van de gsm-mast of de telefoonzone waarin de beller zich bevindt.

Een operator (officieel aangesteld) van het HC-100/112 neemt de oproep aan en handelt deze af volgens bepaalde procedures. Het kan tot 15 seconden duren eer men de beltoon hoort. Indien de noodoproep niet binnen 25 seconden wordt aangenomen door een operator, krijgt de beller een bandopname te horen die duidelijk maakt dat de beller verbonden is met de noodcentrale en die de beller vraagt nog even te wachten en niet in te haken. Indien de oproep na 2 minuten en 40 seconden nog steeds niet beantwoord is, wordt de verbinding automatisch verbroken. Dit is een ingebouwde beveiliging om de alarmlijnen vrij te houden.

De belangrijkste informatie die de operator probeert te verkrijgen bestaat uit het type noodsituatie (bijvoorbeeld een woningbrand, een verkeersongeval, ...), de locatie van de noodsituatie en of er mensen gewond en/of in gevaar zijn (zo ja, het aantal). De operator van het Hulpcentrum 100/112 kan vervolgens onmiddellijk de/het snelst beschikbare ambulance, MUG-team of brandweerploeg alarmeren door middel van een elektronisch bericht. De operator van het HC-100/112 heeft ook de bevoegdheid een huisarts op te vorderen. Indien ook politiebijstand nodig is, kan deze contact opnemen met het Communicatie- en Informatiecentrum van de politie van de desbetreffende provincie. Bij specifieke noodgevallen (zoals een gaslek of spoorwegongeval) of bij grootschalige calamiteiten kunnen ook andere diensten gealarmeerd worden zoals de betrokken vervoersmaatschappij (bij rampen in het openbaar vervoer), de distributienetbeheerder (bij gaslekken of ongevallen met hoogspanningskabels) of de Civiele Bescherming.

Het bellen van de noodnummers is gratis en kan via een vast telefoontoestel, een gsm (met geldige simkaart) of een openbare telefooncel. De noodnummers zijn 24 uur op 24 uur bereikbaar. Oproepen naar de noodnummers worden opgenomen en kunnen door de operator herbeluisterd worden, bijvoorbeeld wanneer deze niet alle informatie in één keer heeft kunnen verwerken. Deze opnames kunnen tot een jaar lang bewaard worden.

Onkruid wegbranden? Gebruik je verstand!  

De brandweer kan niet bij iedereen onkruid verwijderen! Tijdens dit onkruidseizoen heeft de brandweer al minstens 24 keer tussenbeide moeten komen dankzij de #onkruidverbrander. Gebruik dus je verstand, een hark en/of onkruidborstel! #Leefbrandveilig

Onkruid op je terras, oprit, in je tuin… Iedereen kent wel dit probleem. Onkruid- verbranders zijn de laatste tijd in opmars. Het werkt snel en je moet geen gebruik maken van chemische producten. Deze onkruidverbranders veroorzaken echter heel wat branden. Het gebruik van een vlam in deze warme en droge periode is vragen om problemen. In bijna alle gevallen is er brandbaar materiaal in de omgeving aanwezig. Denk maar aan struiken, gras, bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox,… Er kan zeer zelden gezorgd worden voor veilige omstandigheden. Ook de wind kan een gevaarlijk effect hebben bij het gebruik van een onkruidverbrander.

 • Het plaatsen van een blusmiddel of tuinslang in de buurt is uiteraard essentieel maar blijkt vaak onvoldoende omwille van de snelle uitbreiding van de brand.
 • Onkruid bestrijden met een onkruidverbrander kan brand en brandwonden veroorzaken. Gebruik een hark of onkruidborstel!

Heeft U last van wespen?

Indien U last hebt van wespen kunt U het online formulier(via HVZ Zuid-Oost) invullen om NIET dringende wespennest(en) te melden!
Gebruik bij voorkeur het online formulier. Klik hier melding wespennest(en).

U kunt ook nog steeds bellen naar het nr 09 369 88 88, maar dit is enkel mogelijk tijdens kantooruren!

Voor alle wespenverdelgingen wordt een bedrag van 40 EUR aangerekend.

De factuur wordt na de interventie opgestuurd door:
Hulpverleningszone Zuid-Oost

Keizersplein  44
9300 Aalst


BIJ

WESP

HOMMEL

 • bruin, lichtbehaard • ca 15mm lengte

steekt zelden (kan maar eenmaal steken)

 • NIET BESTRIJDEN, maar door imker laten verwijderencontacteer een imker uit uw buurt

 • fel geel, en zwarte ringen op het achterlijf.


 • kunnen agressief zijn en steken (steekt meerdere keren)


 • nesten laten verwijderen door de brandweer!!


Voor het onschadelijk maken of vernietigen van wespennesten of zwermen wordt er 30 euro door de brandweerzone Zuid-Oost gefactureerd !

 • gedrongen en zwaar behaard, • afmeting van ca 6mm tot 20mm steekt zelden • NIET BESTRIJDEN, zelden nodig


De hommel en de bij zijn beschermde insectensoorten waardoor de nesten niet vernietigd mogen worden. De hommels en bijen vormen geen reëel gevaar naar mensen toe. Ze zijn niet agressief en steken enkel in uitzonderlijke gevallen namelijk als ze zich bedreigd voelen. Daarnaast leveren de hommel en de bij een belangrijke bijdrage aan het milieu. Ze zijn belangrijke bestuivers, dragen bij aan het behoud van de diversiteit van de planten en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Door het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen, verzekeren de hommels en bijen de bevruchting van de planten. Door deze kruisbestuiving verbetert ook de kwaliteit van de vruchten van de plant. Hommel- en bijennesten komen voor in bloemrijke gebieden zoals tuinen, akkers en boomgaarden. Je vindt ze in de grond, in bomen, muurspleten …Wat doe je in geval van een hommel- of bijennest?
Je kan het nest gewoon laten zitten. Hommels en bijen vallen zelden aan en leveren een belangrijke bijdrage aan het milieu. In sommige gevallen bevindt het nest zich op een vervelende plaats. In dergelijke gevallen neem je best contact op met een imker. Hij zal het nest verplaatsen of handige tips meegeven hoe je het hommelnest zelf op een veilige manier kan verplaatsen.

Hier vindt je allerlei belangrijke tips, die je leven kunnen redden!!!
Klik op de afbeeldingen voor pdf te openen en/of link naar website!

www.leefbrandveilig.be


Nuttige site over CO & rookmelders

Een ‘pictogram’ is een afbeelding met een duidelijke boodschap. Mensen uit andere landen kennen ze ook want ze betekenen overal hetzelfde. Je vindt die bordjes op verpakkingen ...

Een ‘pictogram’ is een afbeelding met een duidelijke boodschap. Mensen uit andere landen kennen ze ook want ze betekenen overal hetzelfde. Je vindt die bordjes op verpakkingen ...


Jaarlijks zijn er in België een 10.000 branden. U kan zich hiertegen wapenen door een aantal eenvoudige maatregelen. Als u toch te maken krijgt met een brand, kunt u door een snelle en adequate reactie veel kwaad voorkomen. Er is niet meer nodig dan een rookmelder, een brandblusapparaat, een branddeken en een vluchtplan. Als u tenminste weet hoe ermee om te gaan. In deze brochure leggen we het u daarom haarfijn uit. Speel niet met vuur, vecht ertegen!

  
De benaming "Seveso" verwijst naar een industrieel ongeval dat zich in 1976 nabij de stad Seveso in Italië heeft voorgedaan. Naar aanleiding van die ramp zijn Europese richtlijnen aangenomen, die alle veiligheidsvoorschriften en beschermingsmaatregelen voor de betrokken ondernemingen vastleggen.
De voornaamste bedoeling van deze website is u te informeren over de te volgen beschermingsmaatregelen in geval van een eventuele noodsituatie bij een hogedrempelinrichting.
© 2009 - 2021 | Jordy De Saedeleir | Brandweerpost Wetteren | Hulpverleningszone Zuid-Oost |
Terug naar de inhoud